2009. október 29., csütörtök

Indul a divatblogok éjszakája!

Sziasztok,

lassan kezdődik a buli, lázasan készülődnek a modellek a filmesek, az írók és mindenki más is; kezd szűk lenni a Werk, egyre többen vagyunk.

3 kamerával közvetítjük az eseményeket ÉLŐBEN, 3 különböző szemmel:
werkakademia
werkfilmakademia
werkiroakademia

akiket a videó mozgása zavar, vagy ettől nyugodtabb környezetre vágyik az kövesse az eseményeket twitteren. most.

Divattörténeti tanulmánymunkák uniszex témában #4

Külön megemlítenénk Czövek Eszter és Kiss Anett gyűjtőmunkáját, akik kimagasló részletességgel dolgozták ki a Wo/Man témát a divattörténetből merítve. A munka nagy része szöveges, amit sajnos ide a blogra nem tudunk kitenni a terjedelme miatt, de az est folyamán kivetítjük a buli helyszínén.

Nagyon köszönjük Eszternek és Annának!

2009. október 28., szerda

Vetkőztető

Azon gondolkodtam, mi lenne, ha lecibálnánk a nőkről minden olyan ruhadarabot, amelyet eredetileg szigorúan csak férfi viselhetett. (Csak semmi szex!) Mi maradna a nőkön, ha meg kellene válniuk a farmertől, a pólótól, a dzsekitől, a dorkótól, a bakancstól? Nem gondolom, hogy ettől nőiesebbek lennének. Mint ahogy azt sem gondolom, hogy a divatban az uniszex – lásd pl. Csömör Boglárka (LAARKA) ruháit – férfit csinálna a nőből és fordítva. Igaz, egy kicsit jobban oda kell figyelned arra, aki a ruhát viseli.

Ki mondja meg, ki vagy?

Valamikor régen - talán nem is olyan régen? – a viseleted elárulta a nemedet, a korodat, a családi állapotodat, a vagyon helyzetedet, de még azt is, hogy hol élsz. Ha mást viseltél – csaltál. Aztán eljött a divat boldog kora, amikor többé-kevésbé szabadon választhattál. A nyolcvanas években Pajor Tamás (Neurotic) azt énekelte: Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy. Lehettél szürke kiskacsa hétköznap, és hattyú, amikor kitört rajtad a szombat esti láz. A divat megkérdezi tőled: mi szeretnél lenni? De föltesszük-e előtte magunknak a kérdést: ki vagyok én?

Nadrágszerep, szoknyaszerep

Tök furcsa. Ha egy nőt férfiöltönybe bújtatnak, a férfiak szexisnek tartják. Emlékeztek még a 9 és fél hétből Kim Basinger öltönyére? Vagy Demi Moore testre festett öltönyére Annie Leibovitz fotóján? Ha egy férfi vesz fel női ruhát, vicces lesz. Pedig egykor Shakespeare színházában elfogadott volt, a kabuki színpadán ma is természetes, hogy minden szerepet férfiak alakítanak. Nincs igazság!

Androgyn-e vagy?

Valószínűleg azt feleled: nem. Ha tapintatosabban azt kérdezném, mennyi benned a Jin és mennyi a Jang, már elgondolkodnál. Egyelőre még zavar, hogy a parfümériában egyre több az olyan illat, amelynek a flaskáján nem szerepel a pour femme, illetve a pour homme felirat. Pedig nem ettől a felirattól leszel férfi vagy nő. De akkor mitől?

Wo/Man képzőművészeti és divattörténet gyűjtés

elsős stylist hallgatók gyűjtése















Unisex smink #2

Posztós Fruzsina




2009. október 27., kedd

2009. október 26., hétfő

Divattörténeti tanulmánymunkák uniszex témában #3

Nagy Tímea


Androgün a divatban:
AndrogünA szó eredeti jelentése kétnemű. Az ókori mítosz szerint az ember eredetileg egynemű volt, ereje hatalmas volt, gondolkodása pedig nagyratörő, az istenek azonban nem nézték jó szemmel a tetteit, ezért úgy döntöttek, hogy kettévágják az egynemű lényeket. Így lett férfi és nő, akik egész életükben a másik felüket keresik a világban. A divatvilág szótárában már nyoma sincs az ókori romantikus mítosznak, az androgün kifejezés a betegesen vékony, nőies idomok nélküli nőt jelenti, vagy éppen fordítva, olyan férfit takar, akinél a tipikusan férfias vonások csak nyomokban lelhetőek fel. Az androgün nők sokszor nemcsak kinézetükben, de mentalitásukban és öltözködésükben is inkább hasonlítanak férfitársaikra, ezért hozzájuk legközelebb a mostanában divatos maszkulin vonal áll. Ezzel szemben az androgrün férfiak számos feminin vonást hordoznak magukon, ami sokszor csakúgy, mint az androgün nőknél, a ruházkodásukban is kiütközik.

Pierre Cardin
1922. július 7-én született San Biagio di Callalta-ban, Olaszországban. 1944-ben, a háború után Párizsba költözött. Rajzoló lett a Paquin divatháznál, Christian Diornak dolgozhatott, és a New Look kollekcióba kreált öltözékeket. 1949-ben megalkotta saját divatházát. A női divatot elegánsabbá, testhezállóbbá tette, mégis a férfiak ruhájának forradalmasítójaként tartották számon. Ő volt az első tervező, aki a japán piac felé fordult. ’62-ben bevezette a space age look irányvonalát. Merev, rövid tunikák, sisak, védőszemüveg használata jellemezték a kollekciót. ’66 környékén találta ki az unisex darabok divatját, de ez akkor még nem igazán terjedt el.

1970. óta az Espace Pierre Cardin Theatre tulajdonosa, ami színház, kiállító terem és vendéglátóegység egyszerre. A Pierre Cardin Társaság igazgatója, és Maxim étterem- és szálloda lánca világ számos nagyvárosában működik nevét használva, valamint virágokat, csokoládét és borokat is forgalmaz.


Giorgio Armani
Giorgio Armani 1934-ben, az olaszországi Piacenzában látta meg a napvilágot. Tervező karrierje csak akkor indulhatott el, mikor a férfiruha készítő mesterhez, Nino Cerrutihoz csatlakozott. Saját vállalkozását, barátjával, Galeottival közösen 1970-ben indította, akivel öt éven keresztül olyan megrendelőknek dolgoztak, mint Emanuel Ungaro vagy a firenzei konfekciós házak. Armani első férfi kollekciójának bemutatójára 1974-ben került sor, 1975-ben már márkaként is megjelent a piacon a Giorgo Armani Company, 1976-ban pedig megszületett az Armani női vonala.

Stílusát tekintve Armani a férfiszabászat elemeit felhasználva, tudta, hogyan lehet szexissé tenni egy női zakót. A hagyományosan szabott női blézereket megszabadította a rögbisekre emlékeztető válltömésektől, a hetvenes évek végétől ruhái a felfelé törekvő emberek kötelező öltözékeivé lettek. Míg a nőket androgün („kétnemű ember”) külsővel, modern eleganciával ruházta fel, a férfiak laza öltönyeit, semleges és bézs színű zakóit imádták.Armani ruhakölteményein túl, kozmetikumokon, szállodákon, kávéházakon és egyéb kiegészítőkön függ a híres Armani logó. Mára Ralph Lauren után Armani a második legnagyobb divatguru és márkanév, mely évente kb. két milliárd dollár bevételt produkál, termékeit pedig több mint harminc országban terjeszti.



Divattörténeti tanulmánymunkák uniszex témában #2

Posztós Fruzsina





Kollázs az unisex divatról 1990-2009 között

Unisex darabok felhasználása helyszínek szerint

Styling, fotó és photoshop: Kis Anett
Fiú modell: Somogyi Gábor

2009. október 25., vasárnap

Werkesek a képernyőn!

Az RTL-Klubos megjelenés lehetőségét Bakos Eszter és Quirico Benjamin, másodikos stylist hallgatók ötlete kaphatja.

Gratulálunk nekik, hétfőn reggel a Reggeliben mindenki megnézheti!

2009. október 23., péntek

Smink és outfit terv a hétfői RTL klubos megjelenéshez #2

Posztós Fruzsina

Smink és outfit terv a hétfői RTL klubos megjelenéshez #1

Bakos Eszter és Quirico Benjamin

Mivel nem volt túl sok idönk úgy döntöttünk a Quirico Benjamin-nal hogy bemegyünk a werkbe és a modellfiú segítségével megfotózzuk a look-okat. Sajnos a lány nem ért rá ezért az összes variációt amit jó összeálításnak láttunk megfotóztuk a Péteren. Szerintünk ezek az összeálítások Annán és mutatósak lennének mivel eléggé hasonló a két modell.

Arra gondoltunk mivel egy tv-s szereplésröl van szó jó lenne ha minél "több" ruhát megtudnánk mutatni a két modellen.

Ezért mind a kettöjükre adnánk nadrágot és egy szürke hosszuujju pólót.

A fiú modellen lenne még a szétcibzárolható dzseki a lányon pedig a frakk szerü felsö aminek rövidebb az eleje és kétsoros gombolású. (De azért is fotóztunk le minden alternativát amit jónak láttunk hogy eltudjátok dünteni melyik két look a nyerö)

Mind a két mondellnek testszinü tornacipöje és kesztyüje van, a kesztyünek az ujjai le vannak vágva félig.( A képen még fehér a tornacipö de már be lett festve a fáslikkal együtt,mind a két modellre megvannak a kiegészítök)

A fejükön turbánszerüen van körbetekerve a fásli,lazábban(mert ha szorosra kötjük akkor úgy néznének ki mintha most jöttek volna a balesetiröl:). Sminknek nagyon naturális dolgokat képzeltünk el. Alapozozó, bézs/testszinü száj,szemceruzával kihúzott szem.





Divattörténeti tanulmánymunkák uniszex témában #1

Mikoleczki Orsolya




Az elsős stylistok csoportbeosztása és feladatköre

1.
Szómagyarázatok, fogalom meghatározása, divattörténet
– Mit jelent az androgün kifejezés? (lexikon, internet, divatról szóló könyvek)
– Mikor/ milyen formában jelent meg először a divatvilágban, meddig vezethetővissza?
– Hogyan módosult az évek során? → divattörténet 1990-ig
– Kik a képviselői? Hol találkozhattunk vele?
• Divattervezők
• Sztárok (modellek, együttesek, színészek, stb.)
• Filmek

Nyul Veronika
Béres Titanilla
Bakucz Anna
Gombos Zsuzsanna
Òzi Brigitta
Németh Andrea

2.
– Kik azok a divattervezők, akiknek a divatbemutatóin unisex sminkkel találkozhattunk eddig?
– Mérettáblázat – hogyan változnak a szabásvonalak/ arányok férfiak és nők esetében? Milyen méretek a jellemzőek?
– Hogyan lehet megvalósíthatóvá/ árusíthatóvá tenni?
– Hol és hogyan viselhetők az egyes darabok? (Pl. színházban, munkában, koncerten, discoban, stb.) (Ha valaki nagyon lelkes és belefér ebbe a rövid időbe, akkor néhány tippet/ javaslatot be is lehetne fotózni.)

Kocsis Barbara
Frank Szandra
Ferenc Àgota
Kis Anett
Kelecsényi Milán
Hajdú Gabriella
Pálfi Mira
Takács Judit

3.
– Divattörténet 1990-től napjainkig
– Kik a képviselői? Hol találkozhattunk vele?
• Mai divattervezők
• Magyar képviselők, kezdeményezések
• Sztárok (modellek, együttesek, színészek, stb.)
• Filmek
– Kollázs készítése: különböző ruhadarabok letöltése internetről, tippek, hogy
mit mivel lehet viselni, hangulatképek, kifutós/ sztár fotók („bazár” jelleg)
Headline: pl. „Hogyan legyél androgün?”

Pusztai Eszter
Molnár Anna
Posztós Fruzsina
Sipos Orsolya
Schallinger Anna
Mikoleczki Orsolya
Nagy Tímea
Rácz Alíz

4.
Kisfilm, riport készítése Csömör Boglárkával
– Riport a tervezővel (a kisfilmet ki is lehetne vetíteni)
• Mi volt a koncepció?
• Miért ezek a színek/ anyagok lettek kiválasztva?
• Modellválasztás
• stb.

Szerdahelyi Judit
Kovács Orsi
Minik Adrienn
Robár Dóra

2009. október 22., csütörtök

WO/MAN modellek



Nos, ők lesznek a WO/MAN modellek 29-én este a WERKben, az RTL-ben megjelenő Annán és Péteren kívül.

Az ő nevük: Barsi Balázs, Hajdu Gabriella (elsős stylist), Hurák Mónika (elsős stylist), Minik Géza (elsős stylist), Rózsa Reni
(elsős stylist). Lesz még egy Szél Soma is, akiről ha megérkezik a fotó, szintén feltesszük ide.

A méreteket levették: Ferencz Ágota, Frank Szandra, Hajdú Gabriella, Kocsis Barbara
A fotókat készítette: Halász Péter
Kivitelezés: Kis Anett



Werkesek az RTL Klubban


Lehetőséget kaptunk az RTL Klubban megjelenni a Divatblogok Éjszakája rendezvény kapcsán, és szeretnénk egy kis ízelítőt adni az itt folyó munkából.

Csömör Boglárka divattervező hímnős ruháit varázsolják a stylist hallgatók 4 pár modellre, de ebből most 1 jelenik meg ízelítő gyanánt az RTL Klubban.

Meghatározó szempont és a styling célja ebben az esetben az, hogy a Wo/Men jegyében az unisex ruhákat viselő párok nemekre utaló jegyeit nem hangsúlyozzuk, hanem próbáljuk eltüntetni. A ruhákon kívül minden felhasználásra betervezett anyag színe test-bőr színű legyen.

A tervkészítéskor használjátok a ruhákról készített fotókat is, és előre meghatározott párokban gondolkozzatok, akiknek az alkatát is figyelembe veszitek.

Bárki adhat le terveket a Werkes stylist hallgatók közül.

Hétfőn kora reggel, fél 8 körül lesz a felvétel, ahol Réz András és Lakatos Márk vezetésével bemutatják az egyik felöltöztetett unisex modell-párt.



2009. október 21., szerda

Aki akar, kukkoljon!


WO/MAN

„Aki akar, kukkoljon!”

Divatblogok Éjszakája a Werkben (Arany10Top)

2009. október 29. 19.00 - 24.00-ig


A Werk Akadémia jó ötletnek tartja a Divatblogok éjszakája kezdeményezést, ezért az Akadémia egy hatalmas offline partival készül erre az éjszakára az Arany10Top-on (Budapest, V. Arany János u. 10. 4. emelet). A partit közvetíti az Index is, ami külön kihívás lesz számunkra, hiszen ma még úttörő jellegű kommunikációs formáról van szó.

Erre az éjszakára készül a Werk valamennyi szakja. A stylistok Lakatos Márk és Kemenesi Tünde irányításával az androgün tematika megjelenítésére tesznek kísérletet. Ennek keretében kerülnek bemutatásra Csömör Boglárka hímnős, másképpen uniszex ruhái. S hogy sminkben is témában legyünk, Bertalan Viki sztársminkes a Werk női WC-jében az arra vállalkozó férfiakat nővé, nőket férfivá sminkeli, de a tolerancia jegyében nyugodtan lehet félúton is maradni.

A werkes filmesek sem lesznek tétlenek, Réz András vezetésével ők fogják az eseményt képben közvetíteni, mivel a közvetítő stábban a szerkesztőn és a riporteren kívül természetesen operatőr is lesz. Az esemény blogos közvetítésére a werkes menedzserek és írók készülnek fel Kaprinay Zoltán internetes guru irányításával. Az enteriőrstylistok a kellő installációkról gondoskodnak.

S hogy a komoly munka komolytalan hangulatban folyjon, a Werk szuper exkluzív programjaként DJ Manyi alias Lakatos Márk gondoskodik a nemek közötti különbségeket elmosó különleges zenei élményről. Aki netán erre sem vágyik, a Werk egy távoli pontján csocsózhat, chatelhet, ehet és ihat.

Szóval, jó buli lesz, szeretettel várjuk a Werk minden barátját és ellenségét.

www.werkakademia.hu

A Divatblogok Éjszakája további programjai a divatlap.hu Eseménynaptárában találhatók.